Zorgverzekeraar vergoedt dansles van mensen met Parkinson
Gepubliceerd op: 18-10-2021
Zorgverzekeraar De Friesland vergoedt vanaf januari danslessen aan mensen met Parkinson. Daar heeft Marlien Seinstra, artistiek directeur en dansdocent bij DeDansDivisie, hard voor gestreden met haar project 'Dans op Recept'. Waarom maakt De Friesland deze keuze?
"Dans op Recept' is een project waarin professionele docenten danslessen in Friesland verzorgen voor mensen met de ziekte van Parkinson, niet-aangeboren hersenletsel en chronische pijnklachten", vertelt Marlien Seinstra. "We kijken naar wat mensen wél kunnen. Dat kan voor iedereen anders zijn. Er zijn mensen in een rolstoel, met een rollator of mensen met pijn. We passen de lessen steeds aan. Het idee is dat mensen even geen patiënt zijn, maar danser. Naar dansles gaan voelt anders dan naar een fysiotherapeut gaan. Met 'Dans op Recept' verbinden we zorg en cultuur met elkaar."
Start
Seinstra begon zes jaar geleden dansles te geven aan mensen met Parkinson. "Deze mensen moeten veel bewegen om het ziekteproces te vertragen, dus dansen is sowieso goed. Ik zag dat mensen beter gingen bewegen zodra ze muziek hoorden. Dit moeten meer mensen zien, dacht ik. Daarom heb ik een dansvoorstelling gemaakt, samen met vijfentwintig mensen met Parkinson. Die voorstelling, 'Dans, Vecht, Huil, Bid, Lach, Werk en Bewonder', is gezien door duizend mensen. Van familie tot artsen en van subsidieverstrekkers tot fysiotherapeuten en andere dansliefhebbers. Een ambtenaar van de provincie Friesland zag de voorstelling en zei: 'Marlien, ik wil dat je dit uitrolt in de hele provincie.' We hebben subsidie gekregen, docenten getraind, ons netwerk uitgebreid en danslokalen geregeld. Nu geven we dansles op negen locaties in Friesland."
Effecten
"Revalidatiearts Wya Feenstra heeft promotieonderzoek gedaan naar de effecten van dansen op mensen met Parkinson. Daaruit blijkt dat Dans op Recept het zelfvertrouwen en de kwaliteit van leven van de dansers verbetert. Ze bewegen beter en durven daardoor bijvoorbeeld tóch die boodschap te doen. Ook nemen de verschijnselen van de ziekte af, net als het aantal bezoeken aan de fysiotherapeut. Wij waren opdrachtgever voor dit onderzoek, samen met Revalidatie Friesland. Nu het onderzoek naar Parkinson is afgerond, gaan we de effecten van dansen bij mensen met niet-aangeboren hersenletsel en met chronische pijn onderzoeken."
Werven
"Dans op Recept begint bij voorkeur bij een neuroloog of fysiotherapeut die tegen een patiënt zegt: u moet naar dansles. Dat is dé manier om mensen in de les te krijgen. Dankzij de onderzoeksresultaten, die we ook verspreid hebben, verwijzen neurologen en fysiotherapeuten door.’
Vergoeding door zorgverzekeraar
"Vanaf januari 2022 vergoedt De Friesland als eerste zorgverzekeraar in Nederland een deel van de kosten voor danslessen aan mensen met Parkinson via de aanvullende verzekering. Cid Berger, directeur Merk, Marketing & Sales van De Friesland stelt: 'Het is bewezen dat dansen een positief effect heeft op het fysiek en mentaal functioneren van mensen met Parkinson.' We hebben de beslissing van De Friesland dus grotendeels te danken aan de positieve resultaten van het onderzoek."
Lang traject
"We hebben een intensief traject gehad met de zorgverzekeraar. Er zijn verschillende gesprekken gevoerd en dat heeft na twee jaar geleid tot een vergoeding van de danslessen. Daarvoor, vanaf het begin, heeft de zorgverzekeraar het project financieel ondersteund. Ik ben heel trots, want het is een statement dat dansen kan bijdragen aan gezondheid. Het is belangrijk om mensen in beweging te krijgen op een manier die zij prettig vinden. Daarin hebben ze nu iets meer keuze, want zowel fysiotherapie als de danslessen worden vergoed. Als de onderzoeksresultaten voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel en met chronische pijn ook positief zijn, wil De Friesland ook voor hen 'Dans op Recept' gaan vergoeden."
Andere zorgverzekeraars
"Niet iedereen is verzekerd bij De Friesland en mensen stappen niet snel over. Daarom onderzoeken we of meer zorgverzekeraars willen vergoeden. Dat kost veel tijd en we kunnen dit alleen doen dankzij de financiële steun die we krijgen, zoals van het Fonds voor Cultuurparticipatie. Voor nu zijn we trots. Ons werk heeft geloond. De aanhouder wint."
Meer informatie
Wil je meer informatie over Dans op Recept, bekijk dan de website.
Heb je een vraag of idee over kunst en ouderen? Aarzel niet om te mailen met ingridsmit@lkca.nl of met angelavandijk@lkca.nl van het LKCA. Zij hebben veel informatie en denken graag met je mee.