Naar hoofdinhoud Naar footer

Waarom is valpreventie belangrijk?

Gepubliceerd op: 09-08-2022

Laatst bijgewerkt op: 09-08-2022

Valpreventie bij ouderen is een van de meest gelezen onderwerpen op BeterOud. Valpreventie betekent het voorkomen dat iemand valt. Een val veroorzaakt veel pijn en verdriet bij een oudere. Het zorgt er vaak voor dat de kwaliteit van leven minder wordt. Dit kan lichamelijk zijn, door kneuzingen of een breuk. Maar het kan ook geestelijk zijn. Ouderen die zijn gevallen, zijn vaak bang om opnieuw te vallen. Die angst zorgt ervoor dat ze bepaalde situaties of activiteiten ontwijken.

Valpreventie: de cijfers  

VeiligheidNL heeft verschillende cijfers en informatie over valongevallen beschikbaar. Deze cijfers gaan over 65-plussers. Zo blijkt dat 44% van de valongelukken thuis gebeuren. Meestal vond het ongeluk ook in huis plaats. Op de tweede plaats staat met 8%: ongelukken op straat. Op de derde plek staat met 7%: ongelukken in een instelling. In het document hieronder vind je nog meer cijfers over valongevallen.   

Valpreventieve interventies

Er zijn meerdere risico’s waardoor je kan vallen. Gelukkig zijn er daarom verschillende interventies om deze risico’s te verminderen. Interventies zijn acties of handelingen die je inzet om een doel te bereiken. Met deze interventies maak je de kans kleiner dat mensen vallen. Er is bijvoorbeeld een interventie voor bewegen om vallen te voorkomen. Deze interventie gaat over spierkracht en evenwicht verbeteren.  

Ben je benieuwd naar meer informatie? Ontdek wat je het beste kan doen om vallen te voorkomen. Lees meer via ‘Wat werkt in valpreventie?

Cursus valpreventie voor professionals  

VeiligheidNL zet trainingen en cursussen over valpreventie op een rij. Zo was er op 16 oktober een basiscursus valpreventie voor professionals. In deze cursus leer je alles over veranderingen bij het ouder worden. Het gaat bijvoorbeeld over spierkracht, de manier waarop je loopt en je houding.  

Ook leer je in de cursus wat het risico op vallen groter maakt. Deze risico’s zijn niet altijd heel duidelijk, maar kunnen wel belangrijk zijn. Naast de kennis die je in de cursus ontvangt, krijg je vooral veel praktische adviezen. Deze adviezen gaan over het herkennen van een hoger risico op vallen. 

Professionals kunnen ook een programma om te bewegen aanbieden. Met dit programma kan vallen worden voorkomen. Voorbeelden van programma’s zijn ‘In Balans’ en ‘Otago’. Om deze programma’s aan te mogen bieden, moeten professionals een cursus of training volgen. Deze cursussen worden ook in de organisatie aangeboden. 

Valpreventieweek 2022  

Verder organiseerde VeiligheidNL in oktober 2022 de jaarlijkse Valpreventieweek. Hierin werkten landelijke partners en professionals in de regio samen. Bewust worden van valpreventie stond centraal. Ook is kennis gedeeld over valpreventie. In 2022 was het thema van de valpreventieweek: ‘Het motiveren van ouderen voor valpreventie’.  

Hulpmiddelen valpreventie  

De hulpmiddelenwijzer van Vilans helpt je om vallen te voorkomen. Je vindt er informatie en hulp bij de keuze van verschillende hulpmiddelen. Deze website is bedoeld voor mantelzorgers, professionals in de zorg en mensen die hulp nodig hebben.  

Meer informatie