Brochure 'Sterk sociaal werk voor ouderen'
Gepubliceerd op: 26-03-2019
Het aantal ouderen in Nederland wordt steeds groter. Als we niks aan preventie doen, kost de vergrijzing ons miljarden. Dit is geen nieuwe kennis. Maar te weinig mensen weten dat sociaal werkers heel belangrijk kunnen zijn om dit aan te pakken. Met sociaal werk worden er betaalbare oplossingen voor het welzijn van ouderen gevonden. Hierdoor blijven ouderen zelfstandig en op deze manier hebben zij minder zorg nodig. Je leest er meer over in de brochure ‘Sterk sociaal werk voor ouderen’.
10 redenen om te kiezen voor sociaal werkers
Waarom helpt het om sociaal werkers blijvend in te zetten voor de kwaliteit van de ouderenzorg? In de brochure ‘Sterk sociaal werk voor iedereen’ lees je tien redenen waarom sociaal werkers belangrijk zijn:
- Sociaal werkers zijn een zorg minder.
- Sociaal werkers doen meer voor minder geld.
- Sociaal werkers maken gebruik van de kracht van vrijwilligers.
- Sociaal werkers versterken hoe vitaal senioren zich voelen.
- Sociaal werkers zijn vakmensen.
- Sociaal werkers vergroten de zelfredzaamheid van de buurt.
- Sociaal werkers hebben lef en weten van aanpakken.
- Sociaal werkers zijn heel goed in mensen met elkaar verbinden.
- Sociaal werkers vullen sociale wijkteams aan.
- Sociaal werkers besparen de samenleving miljoenen.
Kwart van de senioren zonder netwerk
De brochure ‘Sterk sociaal werk voor ouderen’ sluit goed aan op de situatie in de samenleving. Veel gemeenten in Nederland worden namelijk steeds meer een ‘participatiesamenleving’. Dit betekent dat ouderen onderdeel blijven van de samenleving. Bijvoorbeeld door een eigen netwerk te hebben.
Het is alleen niet voor iedereen even makkelijk om in een participatiesamenleving te leven. Het is een mooie gedachte dat mensen door hun netwerk langer thuis kunnen wonen. Maar een kwart van de senioren heeft helemaal geen netwerk. Dit blijkt uit onderzoek van de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO).
Het is daarom niet raar dat 95% van de Nederlanders vindt dat bepaalde thema’s voorrang moeten krijgen. Deze thema's zijn: herkenning van eenzaamheid, ondervoeding en dementie. Dit blijkt uit een studie van het Nationaal Ouderenfonds. De thuiszorg en huisartsen zouden hiermee moeten beginnen. Corina Gielbert, oud-directrice van het Ouderenfonds: 'Hoe eerder een probleem wordt ontdekt, hoe beter het is te behandelen.'
Eenzaamheid 'behandelen'
Maar hoe ‘behandel’ je eenzaamheid? En hoe voorkom je eenzaamheid? Dat weten sociaal werkers vaak beter dan medewerkers in de thuiszorg of huisartsen. Sociaal werkers weten namelijk hoe je mensen activeert en ze kennen de sociale organisaties in de buurt. Bijvoorbeeld op het gebied van zorg, wonen en inkomen. Ook zijn ze gewend om samen te werken met zorgpartijen, maatschappelijke organisaties, gemeenten én vrijwilligers.
Huisartsen begrijpen dat ook. ‘Door de inzet van ouderenadviseurs denken zorgverleners beter na over wat ouderen op eigen kracht nog zelf kunnen. De eigen kracht proberen ze te versterken en te ondersteunen. Dit levert de ouderen ook meer kwaliteit van leven op.’ Huisarts Jan Roffelsen vertelt hierover in de brochure ‘Sterk sociaal werk voor ouderen’. De brochure vind je bij Downloads.
Meer informatie
Bekijk de infographic 'Sociale basis versterken voor ouderen'. Dit document is hieronder te vinden bij Downloads. De infographic is van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Downloads