5 tips voor transmurale samenwerking
Gepubliceerd op: 03-03-2021
Wat doe je als je een kwetsbare oudere in het ziekenhuis opneemt, en hoe gaat dat bij ontslag? Is het dan verstandig om andere professionals erbij te betrekken om bijvoorbeeld heropnames te voorkomen? Hoe Senior Friendly werk je in de 1e en 2e-lijn? Hoe financier je de samenwerking? En hoe ga je om met kwetsbare ouderen die in een palliatieve situatie verkeren, en wat doe je met de mantelzorger?
Hierbij 5 tips van professionals uit de praktijk.
1. Transmurale Zorgbrug werkt
De invoering en realisatie van de Transmurale Zorgbrug en transmurale zorg kost tijd. Samenwerken, het verdelen van taken en het opleiden van medewerkers werkt. Denk aan de afdelings- en (wijk)verpleegkundige, POH. Zorg voor extra scholing voor geriatrie.
2. Geef zorg op maat
De hoogkwetsbare cliënt met multiple problematiek heeft alle zorg nodig. Zorg voor passende zorg en hulp door de juiste persoon. De cliënt moet leidend zijn, niet de criteria.
3. Financiering
Maak gebruik van de beleidsregel verpleging en verzorging van de NZA met betrekking tot de structurele bekostiging van de warme overdracht.
4. Palliatieve situatie
Herken en bespreek de signalen van de palliatieve situatie van een kwetsbare oudere. Kies dan of de transmurale zorgbrug de juiste vorm van samenwerking is, of dat er meer gedacht moet worden aan een palliatief samenwerkingsverband.
5. Seniorvriendelijk Ziekenhuis
De criteria van het keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis passen heel goed bij de aandachtspunten die horen bij de Transmurale zorgbrug en transmurale samenwerking.
Leergemeenschap Transmurale Zorg
Met een groep enthousiaste professionals uit heel Nederland hebben we tijdens de Leergemeenschap Transmurale zorg op 14 september 2017 ervaringen gedeeld en elkaar geïnspireerd. Sommigen kwamen voor de eerste keer of zitten nog in het begin van het traject van de transmurale zorg, anderen hebben de Transmurale zorgbrug al gerealiseerd op kleine of grotere schaal.
Terugblik bijeenkomst 14 september
'Wat een goede bijeenkomst', kreeg Corine van Maar, dagvoorzitter en expert kwetsbare ouderen, als feedback op de 2e Leergemeenschap van dit jaar over transmurale zorg. 'Het ochtend deel met 'de kaart:-)’ van Nederland, was heel bijzonder', aldus Corine. ‘Om samen tijd te hebben voor informatie uitwisseling over elkaars initiatieven. Voor die praktische informatie moet je echt bij elkaar zijn, dat lees je niet in een verslag. Regionale transmurale zorg is nog een hele uitdaging, met name om zoveel partijen op een lijn te krijgen’. Mooi om inzicht te krijgen in al die projecten!’.
Met dank aan Tineke van Dis, lid kernteam en wijkverpleegkundige, voor het verslag met de 5 tips.