Op de afbeelding staan 5 manieren waarop je ondervoeding kunt herkennen:
- Onbedoeld gewichtsverlies
- Kleding en horloge zitten losser
- Weinig eetlust
- Vermoeidheid of een slechte conditie
- Meer moeite met dagelijkse activiteiten
Gepubliceerd op: 01-05-2023
Laatst bijgewerkt op: 05-11-2024
Ondervoeding is een veelvoorkomend probleem bij ouderen. Om hen fysiek en mentaal gezond te houden, is voedzaam en gevarieerd eten én voldoende bewegen belangrijk. Hoe herken je ondervoeding? Wat is goede voeding? En hoe help je ouderen beter eten en meer bewegen? Lees de tips en adviezen.
Ondervoeding komt in Nederland vaker voor dan je denkt. Bij ouderen die zorg krijgen, is tussen de 30% en 40% ondervoed, afhankelijk van de leeftijd. Bij zelfstandig thuiswonende ouderen van 75 jaar en ouder gaat het om ongeveer 20%. Zij krijgen minder voedingsstoffen binnen dan nodig is.
Ongeveer 16% van de thuiswonende kwetsbare 65-plussers is ondervoed of heeft een hoog risico hierop. Denk aan ouderen met thuiszorg, slechte eetlust, mobiliteitsbeperking, alleenwonend of boven de 85 jaar. Hoe herken je als zorgprofessional ondervoeding? In de week van 7 t/m 11 april is hier extra aandacht voor. Bekijk voor meer informatie de website van Kenniscentrum Ondervoeding. Hier vind je ook een kennisbank en materialen voor zorgprofessionals.
Ook als je ouder wordt is een goede voeding en beweging belangrijk. Zo behoud je spierkracht en conditie. Merk je dat jouw bewoners of cliënten minder ver kunnen lopen dan voorheen, of dat zij meer moeite hebben met het uitvoeren van dagelijkse dingen? Het kan zomaar zijn dat zij onvoldoende gezond eten. Omdat ze moeite hebben met eten, bijvoorbeeld. Dat kan leiden tot tekorten en uiteindelijk tot ondervoeding.
In deze video vertelt Anjo Geluk, van de Raad van Ouderen, meer over bewustwording en signalering van ondervoeding bij ouderen.
Onder andere door:
Op de afbeelding staan 5 manieren waarop je ondervoeding kunt herkennen:
De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum laat zien welke voedingsmiddelen je dagelijks moet eten om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Ouderen vanaf 50 jaar wordt geadviseerd om dagelijks via een supplement vitamine D in te nemen.
Bewustwording is de belangrijke eerste stap bij goede voedingszorg. Met focuskaarten en ervaringskaarten werk je bijvoorbeeld aan het signaleren van ondervoeding en meer sfeer creëren tijdens het eten van de maaltijd. Breng daarnaast wensen en voorkeuren in kaart, kook samen en voorkom slikproblemen.
Bewegen is belangrijk. Voor het behoud van spieren en het soepel houden van gewrichten. Ook mentaal heeft het een positief effect, vooral bij de meest inactieve mensen. Het advies van de Gezondheidsraad voor ouderen is als volgt:
Doe samen de volgende testen over voeding en beweging: