Hoe blijf je veilig mobiel?
Gepubliceerd op: 09-09-2020
Lichamelijke gebreken, ziekte of medicijngebruik kunnen een veilige deelname aan het verkeer bemoeilijken. Het zijn - helaas - factoren die onvermijdelijk mee gaan spelen als je op leeftijd raakt. Is de manier waarop we gewend zijn ons te verplaatsen nog wel de veiligste? Je voelt je misschien nog een kwieke veertiger, maar de kans is groot dat je reactievermogen of lenigheid in de loop der jaren achteruit zijn gegaan. Het onder de loep nemen van onze verkeersgewoonten, helpt ons veiliger mobiel te blijven.
Gewoonten en automatismen in het verkeer
We doen heel veel op de automatische piloot: 90 procent van de beslissingen nemen we routinematig. Douchen, tandenpoetsen, de was ophangen, het zijn allemaal vaste gedragspatronen. Niks aan te doen: zo zijn we geprogrammeerd. Het brein neemt namelijk het liefst de kortste weg om tot een keuze te komen, want dat scheelt een hoop energie. Je hersenen houden dus van gemak en routine. Maar gewoonten maken je ook kwetsbaar. Zeker als je ze te lang aanhoudt.
Ga maar na. Ooit gingen de volgende situaties in het verkeer zonder moeite, maar als je ouder wordt kan het nogal wat van je vragen:
- In het schemerdonker op de eigen rijstrook blijven rijden, zonder je tempo te verliezen
- Op de snelweg invoegen tijdens de drukke ochtendspits
- In één beweging op de fiets stappen en wegrijden
- Even snel oversteken met twee zware boodschappentassen
- Over de schouder kijken om het verkeer achter je in de gaten te houden
Veilig blijven in het verkeer
Wil je je veilig blijven verplaatsen in het verkeer? Sta dan eens stil bij de volgende basisadviezen.
- Route: Denk vooraf na over de route. Kies niet per se de kortste, maar de veiligste.
- Tijdstip: Vermijd moeilijke tijdstippen (ochtendspits, start- en eindtijd van scholen) en neem voldoende tijd voor de rit.
- Fysieke beperkingen: Kies hulpmiddelen, zoals een wandelstok of een extra spiegel op de fiets.
- Vervoersmiddel: Laat je vervoersmiddel regelmatig controleren.
- Medicatie: Rijd alcoholvrij en ben alert op bijwerkingen van medicijnen die je rijvaardigheid beïnvloeden.
Voorbeeld: Corrie doet het zo
Haar dochter woont met haar man en hun twee dochters in Kampen. Corrie woont in de Achterhoek. Toen haar dochter vroeg of moeders iedere donderdag wilde oppassen op de kleinkinderen, heeft Corrie met liefde toegezegd. Maar wel onder één voorwaarde: ze arriveert al op woensdagavond én ze blijft overnachten. Op deze manier vermijdt ze de ochtendspits, want die is haar veel te druk.
Kortom: Een hogere leeftijd kan gepaard gaan met beperkingen. Dat heeft effect op de vervoerskeuzes die je maakt. Het is belangrijk om bewust te kiezen voor de auto, de fiets, OV of de benenwagen. Bewuste keuzes bevorderen een veilige verplaatsing. Bespreek met je partner, vriend of familie in welke situaties jij het lastig vindt om deel te nemen aan het verkeer.
Kun je iets aanpassen? Zoals de route, het vervoersmiddel of het tijdstip van vertrek. Doe dat eens en ervaar wat er gebeurt. Werkt het? Maak daar dan een nieuwe gewoonte van.
Meer veilige verkeerstips
- Voor meer veilige verkeerstips, neem eens een kijkje op www.vvn.nl/blijfveiligmobiel
- FietsFit: Oefeningen voor thuis om veilig te blijven fietsen