Negen praktische tips om prettig oud te worden
Gepubliceerd op: 22-05-2023
De derde levensfase na het pensioen is een uitdaging voor veel mensen. Voor de babyboom- en X-generatie is dit een lange periode van soms wel 20 jaar. Hoe die periode ingevuld gaat worden, bepaal je zelf. Het boek ‘Wie prettig oud wil worden, begint op tijd!’ is een praktisch hulpmiddel voor deze uitdaging. Uit dit boek komen negen praktische tips, die kunnen helpen om de periode na het pensioen zo aangenaam en waardevol mogelijk te maken.
Tip 1: Financiën
Het streven naar geld en beter aanzien is voor de meeste jonge ouderen achter de rug, toch zijn er nog uitdagingen waar je tegenaan kunt lopen. Inzicht in de financiën geeft rust. Noteer de vragen die je hebt over financiën en bespreek deze met je omgeving of financieel adviseur.
Tip 2: Mobiliteit
In het dagelijks leven staan we niet er snel bij stil en is mobiliteit vanzelfsprekend. De paniek is dan ook groot als je minder mobiel bent, bijvoorbeeld met een gebroken been of verzwikte enkel. Het geleidelijk verlies van mobiliteit is voor iedereen een ander proces. Daarom is het goed om hier van tevoren toch even bij stil te staan. Hoe ziet dit er dan voor mij uit? Wat zou de invloed zijn op mijn leven en welzijn? Kunnen we blijven wonen waar we wonen?
Tip 3: Veiligheid
Veiligheid en geborgenheid hebben bij jonge ouderen een andere waarde en worden geleidelijk steeds belangrijker. Misschien omdat zij zich kwetsbaarder voelen. In dit onderdeel kijk je naar je eigen veiligheid en hoe je dit zo goed mogelijk kan gaan invullen.
Tip 4: Leefstijl en voeding
Als je met pensioen gaat dan verandert vaak ook je leefstijl en hierdoor je routine. Deze zou je weer opnieuw moeten vinden. Mensen schieten snel in de vakantiemodus, maar is dit wel goed? Uit onderzoek blijkt dat een gezonde levensstijl van groot belang is. Hier serieus tijd en aandacht voor hebben is daardoor erg belangrijk.
Tip 5: Wonen
Ouderen blijven langer thuis wonen. Langer thuis is een begrip geworden. Maar ook in de derde fase komen hier vragen over naar boven. Hoe moet je je voorbereiden als er wat gebeurt? Zou ik hier alleen willen en kunnen wonen? Het beantwoorden van dit soort vragen is niet gemakkelijk, maar kan je zien als een soort expeditie. Het is daarbij slim om te luisteren naar anderen en op zoek te gaan naar de mogelijkheden of inspiratie op te doen.
Tip 6: Een uitdaging
Uit onderzoek blijkt dat de hersenen niet afnemen naarmate je ouder wordt, maar dat je ook op een oudere leeftijd nieuwe verbindingen maakt, mits je jezelf blijft uitdagen. Het leren wordt misschien moeilijker, maar het is niet onmogelijk. Een uitdaging in de vorm van een puzzel of spel houdt de hersenen jong en flexibel. Blijf jezelf dus uitdagen met diverse methodes, sport of spel.
Tip 7: Verplichting en ontspanning
Tegenwoordig wordt er veel aandacht besteed aan fit en vitaal zijn op de werkvloer, maar hoe houd je dit dan ook vast na je pensioen, bijvoorbeeld als je een aantal dagen zorgdraagt voor je kleinkinderen, vrijwilligerswerk doet of je ergens anders voor inzet? Hoe houd je de balans en zorg je ook voor voldoende ontspanning?
Tip 8: Sociaal netwerk
Je sociale netwerk is altijd in verandering. In de derde levensfase zal het ook vaker voor gaan komen dat er mensen weg vallen. Maar er zullen ook nieuwe mensen bij komen. Het is belangrijk om te blijven investeren in je sociale netwerk, om zo eenzaamheid te voorkomen. Intermenselijk contact is een belangrijk fundament van je gezondheid.
Tip 9: Participatie
Mee blijven doen in de maatschappij is zeer belangrijk. Dat kan zelfs je gezondheid in zijn geheel versterken en bepalen. Het gevoel ‘er nog toe doen’, bijdragen te kunnen blijven leveren en erbij horen. Dit vult iedereen anders in, maar het is belangrijk hierover na te denken en je eigen pad te vinden.
Natuurlijk is het een behoorlijke klus om dit allemaal voor elkaar te krijgen. Maar deze generatie heeft voor hetere vuren gestaan. Bovendien geeft het ook energie om over volgende stappen in je leven en levensfase na te denken. Daarom jonge ouderen: ga ermee aan de slag!