Gesprekskaart: Ik wil mobiel blijven ondanks mijn beperkingen
Gepubliceerd op: 24-11-2021
Je vindt onderaan deze pagina de vijfde gesprekskaart 'Ik wil mobiel blijven ondanks mijn beperkingen'. Een handig hulpmiddel om over dit onderwerp in gesprek te gaan. Ook vind je op deze pagina direct een aantal tips over bijvoorbeeld hulpmiddelen en vervoer. Al deze middelen zijn voortgekomen uit de BeterOud-werkplaats Veilige mobiliteit.
Kaart 5: 'Ik wil mobiel blijven ondanks mijn beperkingen'
- Tip 1: Wil je op een veilige manier meer bewegen? Kijk dan eens op: https://www.allesoversport.nl/thema/beweegstimulering/fietsfit-thuis-trainen-om-veilig-te-blijven-fietsen/
- Tip 2: Er zijn diverse hulpmiddelen en alternatieve vervoersmiddelen beschikbaar die je kunnen helpen om mobiel te blijven. Denk bijvoorbeeld aan een elektrische fiets, een fiets met lage instap of een rolstoel. Kijk voor meer informatie op de website [Hulpmiddelen bij het bewegen - Vilans Hulpmiddelenwijzer].
- Tip 3: De Regiotaxi, landelijke taxi of vervoer op maat (bijvoorbeeld Valys) kunnen aangevraagd worden via de gemeente.
- Tip 4: Voor mensen die slecht ter been zijn is de Parkeerkaart invalide mogelijk een optie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/verkeersregels/vraag-en-antwoord/hoe-vraag-ik-een-gehandicaptenparkeerkaart-aan.
- Tip 5: Bij dementie kan een GPS tracker kan een mogelijke oplossing zijn: https://hulpmiddelenwijzer.nl/hulpmiddelen/weglopen-verdwalen en https://www.vilans.nl/producten/keuzehulp-gps-systeem-voor-mensen-met-dwaalgedrag en https://www.dementie.nl/omgaan-met-dementie/zelfstandig-blijven/op-pad-gaan/gps-systemen-voor-mensen-met-dementie-die-verdwalen
- Tip 6: Bij slechtziendheid of slechthorendheid kunnen de volgende websites van pas komen:
- Veilig mobiel als u slecht ziet. Hoe doet u dat?
- https://thuisleefgids.nl/aandoeningen/slechtziend/
- https://hulpmiddelenwijzer.nl/hulpmiddelen/voor/blind-of-slechtziend
- https://www.mijngezondheidsgids.nl/organen/ogen/de-service-van-de-audicien/
- https://www.mijngezondheidsgids.nl/organen/ogen/afgeschreven-verantwoord-rijden-mogelijk-ondanks-zichtbeperking/
- Tip 7: Zit je niet zo lekker in uw vel en ga je daarom niet graag naar buiten, bespreek dan met uw huisarts of POH wat u mogelijk zou kunnen helpen.
- Tip 8: Op de website van het CBR staan tips over veilig rijden met veelvoorkomende gezondheidsproblemen: Hoe kan ik rijden met... - CBR
- Top 9: Op de volgende website vindt u specifieke informatie over fietsen met hart- en vaatziekten: Fietsen en hart- en vaatziekten - Fietsersbond.
Ga je liever het gesprek aan? Download dan de Gesprekskaart en de handleiding hieronder.
Downloads