Naar hoofdinhoud Naar footer

Oudere vrijwilligers behouden? Zet in op contact!

Gepubliceerd op: 17-11-2021

Onderzoek van 'Samen Ouder Worden' wijst uit: Oudere vrijwilligers hadden last van de coronacrisis, maar keren meestal terug.

Terugkeer

Meer dan 60% van de oudere vrijwilligers is door de corona-crisis tijdelijk of langere tijd met hun vrijwilligerswerk gestopt. Ze deden dat zelf vooral vanwege de gezondheid van anderen en hun eigen gezondheid. Maar vaak nam de organisatie het besluit om de deuren te sluiten. Eén op de drie door corona gestopte oudere vrijwilligers heeft daarvan negatieve effecten ondervonden. Een belangrijke uitkomst is: Met name het gebrek aan contact en betekenisgeving heeft hen opgebroken. Zo’n 10% van de tijdens de corona-crisis gestopte oudere vrijwilligers keert niet terug of overweegt te stoppen. Negen op de tien oudere vrijwilligers komen dus wel terug. 

Onderzoek

Daarom wilden de organisaties in het programma 'Samen Ouder Worden' graag weten wat de overwegingen zijn van oudere vrijwilligers om als vrijwilliger weer actief te worden wanneer ze tijdelijk of langere tijd gestopt zijn met vrijwilligerswerk als gevolg van de corona-crisis. Ook wilden ze in beeld krijgen op welke wijze organisaties die met oudere vrijwilligers te maken hebben effectief kunnen inzetten op het behoud van oudere vrijwilligers na een crisis.

Daarom is er literatuuronderzoek gedaan en zijn er twee vragenlijsten onder de partners van 'Samen Ouder Worden' uitgezet en focusgroepen georganiseerd. De vragenlijst voor vrijwilligers is door 1.117 personen ingevuld. De vragenlijst voor organisaties is door 147 coördinatoren ingevuld. 

Betekenis voor anderen is belangrijkste drijfveer, contact de belangrijkste opbrengst

De respondenten van dit onderzoek benoemen betekenis voor anderen als belangrijkste drijfveer. Gevolgd door het feit dat het leuk en belangrijk is om te doen en dat vrijwilligerswerk sociale contacten oplevert. Die sociale contacten zijn voor oudere vrijwilligers de belangrijkste opbrengst en pas daarna betekenisvol en nuttig bezig en er plezier uit halen. Het is zinvol om binnen de groep oudere vrijwilligers een nader onderscheid te maken omdat motivatiemixen veranderen naarmate vrijwilligers ouder worden: je kunt niet alle vrijwilligers over één kam scheren.

Lees op deze site van de NOV, vrijwilligerswerk.nl meer over het onderzoek en de resultaten. 

Deel deze pagina via:

Soort

Onderzoek

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

NVO

Prijs

Gratis