Naar hoofdinhoud Naar footer

Rinus Vaartjes

  • Woonplaats: Koekange 
  • (Drenthe)Geboortejaar: 1957

Was/is: In mijn ambtelijke loopbaan ben ik bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) in verschillende functies werkzaam geweest. Waaronder leidinggevende, projectleider, adviseur re-integratie gedetineerden en calamiteitenonderzoeker. Naast interne DJI-opleidingen heb ik o.a. de opleiding HBO-inrichtingswerk en aan de Open Universiteit de opleiding Nederlands Recht afgerond. Naast mijn werk heb ik verschillende soorten vrijwilligerswerk gedaan. Kort voor mijn pensioen ben ik in de gemeente De Wolden lid geworden van de Adviesraad Sociaal Domein en werd ik coördinator van de werkgroep Wmo. Waardoor mijn interesse voor het welzijn van ouderen en het belang voor ouderen om mee te kunnen blijven doen in de samenleving werd aangewakkerd. Vanuit die interesse kwam ik in contact met en werd ik lid van het Ouderennetwerk Drenthe/Overijssel. 

Waarom zit u in Raad van Ouderen? Mij werd gevraagd of ik belangstelling had om lid te worden van de Raad van Ouderen. Mijn kennis en ervaring zet ik graag in om de positie van ouderen te verbeteren door er met de Raad eraan te werken dat ouderen serieus genomen geworden en vroegtijdig bij zaken en beleid die hen aangaat worden betrokken. Ouderen hebben veel kennis en kracht die de samenleving goed kan en moet gebruiken om aan een goede toekomst (voor jong en oud) te werken. Dit is mogelijk door vitale en minder vitale ouderen ongeacht hun afkomst, opleiding, gezondheid en geaardheid zo lang mogelijk mee te laten doen in de samenleving. Daar zet ik me graag voor in.

Wat hebt u al bereikt met de Raad van Ouderen? Omdat ik nog niet zo lang lid ben van de Raad kan ik nog niet zeggen wat ik al met de Raad heb bereikt. Wel dat ik met veel plezier heb meegewerkt aan het schrijven van 2 adviezen. Adviezen die in samenspraak met en door ouderen zijn opgesteld. Precies zoals de insteek van de Raad is: praten mét ouderen en niet over ouderen.

Wat zou u doen met 1 miljoen euro extra voor ouderen? Digitalisering wordt steeds belangrijker. Teveel ouderen zijn onvoldoende digitaal vaardig om mee te kunnen (blijven) doen in de samenleving. Dit gaat ten koste van hun gezondheid, zelfrespect, zelfstandigheid, etc. Ondanks de vele cursussen die op het gebied van digitalisering worden aangeboden merk ik dat veel ouderen van dat aanbod niet op de hoogte zijn. Ze worden niet bereikt. Het zou goed zijn om te onderzoeken hoe het potentieel aan ouderen dat onvoldoende digivaardig is daadwerkelijk bereikt kan worden.

rinus-vaartjes