Tineke van Iersel
- Woonplaats: Beuningen
- Geboortejaar: 1934
- Geboorteplaats: Nijmegen
Was (beroep): Van huis uit was ik psychiatrisch verpleegkundige, zwartekruis-verpleging heette dat toen. Ik ben maatschappelijk werker geweest, heb veel gespreksgroepen gedraaid, ook in de vrouwenhulpverlening. Verder was ik voorzitter van de stichting Koprol, een sportvereniging voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel.
Is (wat doet u nu): Ik ben lid van het doelgroeppanel van Netwerk 100 in Nijmegen en zit in het bestuur van een vereniging voor senioren in Beuningen. Ik begeleid al 21 jaar gespreksgroepen voor ouderen, ons oudste lid wordt volgende week 100. We zijn pas ook een centrum Vrijwilligers 80+ gestart, want ook 80-plussers kunnen nog heel veel. En ik ga regelmatig op stap met mijn kleindochters, met hen heb ik een goede band, dat is zo fijn. Mijn man was zeevarende en daardoor voedde ik mijn 2 zonen voor een groot deel zelf op. Toen hij aan de wal kwam, ging hij zich omscholen tot maatschappelijk werk. De jongens gingen studeren en ik ging de nachtdienst in om het om het huishoudboekje kloppend te houden. Na een aantal jaren kreeg mijn man een auto-ongeluk. Door de daaraan overgehouden hersenbeschadiging kon hij niet meer zelfstandig functioneren. De keuze was naar een zorginstelling of ik als mantelzorger. Dat is eigenlijk geen keuze. We hebben het nog 17 jaar samen volgehouden, met fijne ondersteuning , maar toch. Na zijn overlijden heb ik mijn leven weer opgepakt.
Waarom zit u in Raad van Ouderen? Wat goed is voor ouderen, daar wil ik me voor inzetten! Vanuit ons doelgroeppanel konden we 2 vertegenwoordigers afvaardigen, ik werd er daar één van. Het mooie van de Raad van Ouderen is dat het een goede mix is van bestuurlijke functies en mensen van de werkvloer. Dan kun je echt goede dingen adviseren, niet alleen vanachter je bureau vandaan. We hebben ook een grote achterban, die ons goede input levert voor onze adviezen.
Wat hebt u al bereikt met de Raad van Ouderen? We hebben een aantal adviezen aan de minister gegeven en die zijn doorgestuurd naar de Tweede Kamer. Het is wel jammer dat die niet zo vaak worden genoemd. Maar je ziet wel druppelsgewijs effecten van onze adviezen in het land, zoals ons advies over wonen en over digitale vaardigheden voor ouderen.
Wat zou u doen met 1 miljoen euro extra voor ouderen? Bouwen, bouwen, bouwen! Zie ook het rapport van de commissie Bos. Vooral in kleine kernen goede woonvoorzieningen creëren voor ouderen, met zorg natuurlijk en zo dat ouderen elkaar ook kunnen helpen. Maar ook preventie en voorlichting zijn heel belangrijk. Als je als oudere de weg niet weet, word je helemaal gek.