Rapport 'Dagbesteding in ontwikkeling'
Gepubliceerd op: 30-11-2021
Samenvatting
Vraagstukken voor gemeenten en 16 vernieuwende voorbeelden voor mensen met dementie en ggz-problematiek. Movisie schetst een beeld van de huidige ontwikkeling van dagbesteding in Nederland. In de publicatie ‘Dagbesteding in ontwikkeling’ lees je hoe de vernieuwing sinds de start van de decentralisaties doorzet.
Eén jaar na de publicatie van Vernieuwing in dagbesteding zijn er 45 voorbeelden opnieuw tegen het licht gehouden. Ook zijn expertmeetings gehouden en is informatie in het rapport gebaseerd op informatie uit trajecten uit het werkprogramma van Movisie. Speciale aandacht is er voor mensen met dementie en voor mensen met ggz-problematiek. Dagbesteding voor deze groepen vraagt om een goede aansluiting bij hun vraag.
Driedeling in dagbesteding
Sinds de extramuralisering heeft dagbesteding steeds meer een plek gekregen in de maatschappij. Niet meer alleen bedoeld als activiteiten voor mensen in een intramurale setting om gevoelens van verveling en zinloosheid. Er is de laatste jaren een driedeling gekomen in vormen van dagbesteding:
- Recreatieve, belevingsgerichte dagbesteding.
- Ontwikkelingsgerichte dagbesteding, gericht op leren.
- Arbeidsmatige dagbesteding.
Trends in dagbesteding
Uit de gesprekken blijkt dat de dagbestedingsprojecten de in 2015 ingezette vernieuwingsinrichtingen doorzetten. In onderstaand schema zie je de trends ‘Mixen van vorm, doel of mensen', 'Samenwerken & verbinden' en 'Uitgaan van mogelijkheden'.
Dagbesteding voor mensen met dementie en een ggz-achtergrond
Uit de praktijk komen enkele signalen en aandachtspunten voor mensen met dementie:
- Soms lang wachten op indicatie
- Deelnemers hebben zwaardere problematiek
- Aansluiten bij interesses van mensen met dementie
Voor mensen met een ggz-achtergrond zijn dit volgens de onderzoekers aandachtspunten:
- Dagactiviteiten sluiten te weinig aan bij mensen met ggz-achtergrond
- Begeleiding niet altijd adequaat
16 vernieuwende projecten
Het rapport sluit af met 16 vernieuwende projecten voor mensen met dementie en mensen met ggz-problematiek. De voorbeelden bestaan uit informatie over het project, financiën, ervaringen en elementen van het project die goed werken.