Van rockband tot verhalenoogst: 4 inspirerende voorbeelden van innovatieve dagbesteding
Gepubliceerd op: 25-03-2022
Dagbesteding is voor veel ouderen een manier om zin te geven aan hun leven. Maar hoe zorg je ervoor dat het geen afgesloten eilandje wordt? Hoe leg je verbinding met initiatieven in de wijk? Of hoe sluit je beter aan bij iemands persoonlijke wensen? Tijdens de bijeenkomst van de Leergemeenschap Innovatie in dagbesteding van BeterOud op 12 oktober, kwamen 4 inspirerende voorbeelden voorbij.
1. Actief: activiteiten met een twist
Een rockband, salsales, Tai Chi: het aanbod van het project Actief van Florence uit Den Haag is niet meteen wat je bij activiteiten voor ouderen zou verwachten. Toch trekt Actief met deze en andere activiteiten wekelijks 330 deelnemers van 60 jaar en ouder. De kracht: geen etiketten plakken, maar mensen aanspreken op wat ze leuk vinden, activiteiten met een twist, professionele begeleiders en toewerken naar een doel. Die doelen mogen er zijn. Zo trad de rockband op tijdens Parkpop en waren deelnemers van de danscursus te zien bij RTL Late Night. Voor Florence zelf, een VVT-instelling, zijn de doelen ook helder. Kwetsbaarheid en sociaal isolement van ouderen voorkomen door ze te helpen bij het invullen van hun levensagenda.
2. Kansen & Zo: dagactiviteiten door mensen in de wijk
Kansen & Zo uit Velsen is er voor mensen met ggz-problematiek of een verstandelijke beperking. Het vernieuwende: veel activiteiten vinden plaats in het wijkcentrum en er is een open aanbod, waaraan buurtbewoners kunnen meedoen. Zo ontstaan ontmoetingen tussen deelnemers en buurtbewoners. De activiteiten lopen uiteen. Er is een breiclub, mensen kunnen gezamenlijk wandelen en er zijn kookmiddagen. Bij de laatste kan iedereen uit de wijk aanschuiven voor een maaltijd. Alle activiteiten worden bovendien uitgevoerd door vrijwilligers die professionele begeleiding krijgen. Dit levert weer mooie contacten op, waarbij vrijwilligers en bezoekers meer met elkaar gaan ondernemen. Ook buiten de reguliere activiteiten om.
Meer informatie over Kansen & Zo
3. Verhalenoogst
Ouderen vertellen hun verhaal. Daar draait het om bij Verhalenoogst. Het project is een onderdeel van het programma Lang Leve Kunst en Naoberschap in Doetinchem en omstreken. Een oudere vertelt over zijn of haar leven. Een vrijwilliger doet inspiratie op en maakt er een mooi verhaal over. Dat verhaal leest hij of zij voor tijdens een bijeenkomst waarbij ook gasten welkom zijn. De gesprekken kunnen individueel plaatsvinden, maar ook in een groep. Voor de ouderen is het fijn om een luisterend oor te hebben en over hun leven te vertellen. Mensen maken verbinding met elkaar door naar elkaar te luisteren, familie en bekenden worden betrokken. En het mooiste: de verhalen worden nog vaak herlezen.
Meer weten
4. De inloop: de ontmoetingsplek voor en door jou
Bij De Inloop in Driebergen is iedereen welkom die kwetsbaar in het leven staat. Van mensen die eenzaam zijn tot nieuwkomers en van mensen met psychiatrische problemen tot mensen die kampen met armoede. De insteek: het is voor en door bezoekers. Mensen die iets te bieden hebben worden gekoppeld aan mensen die iets nodig hebben. Dat levert activiteiten op als taal- en computerlessen, schildermiddagen, een repair café, mindfulness, maar ook inloopmiddagen voor een kopje thee of koffie. Ook hier is de begeleiding van activiteiten in handen van vrijwilligers. Dat is meteen een van de belangrijkste succesfactoren. Bezoekers worden vaak zelf vrijwilliger en hun ervaringsdeskundigheid is een groot voordeel. Wat ook bijdraagt is de financiering door de gemeente en de samenwerking met verschillende partijen in het pand. Maar bovenal dat wordt ingezet op kwaliteiten. Bezoekers zijn geen patiënt of cliënt, maar mensen die iets kunnen bijdragen.
Meer lezen:
Wil je meer weten over vernieuwing in dagbesteding? Movisie bracht 2 publicaties uit: Vernieuwing in dagbesteding en Dagbesteding in ontwikkeling. Hierin lees je over vernieuwende voorbeelden van dagbesteding.