Corona en ouderen
Gepubliceerd op: 25-03-2022
De coronacrisis liet zien dat verschillende onderwerpen binnen de ouderenzorg erg belangrijk zijn. Op deze pagina vindt u een verzameling van tips, producten en ideeën. De inhoud van deze pagina is afkomstig van de regionale ouderennetwerken en is belangrijk voor ouderen en voor professionals binnen welzijn, wonen en zorg.
Zingeving tijdens corona
Wat maakt het leven echt de moeite waard? Dat is een vraag die in coronatijd nog meer naar voren kwam. Mensen moeten met zichzelf leren omgaan. Ze zoeken andere activiteiten en hebben veel meer tijd om terug te kijken op dingen. We verzamelden tips om daarmee om te gaan.
- Column: Coronacrisis zorgt voor verplichte oefening in ouder worden
- Flyer: Zingeving voor ouderen in coronatijd (deze vind je bij Downloads). Door: Kenniscentrum Zorginnovatie (Hogeschool Rotterdam) en staat op: Betekenisvol leven in de buurt
Levensvragen
Veel mensen in Nederland maakten zich grote zorgen over de risico’s en gevolgen van het coronavirus. Opeens beseften we dat gezondheid belangrijk is, maar dat we niet altijd gezond zijn. Levensvragen kunnen belangrijk worden wanneer je te maken krijgt met een grote gebeurtenis in je leven. Dit komt doordat er opeens een onzekere toekomst is. Of doordat iemand zich kwetsbaar voelt, of erg alleen. Geestelijk verzorgers geven hierin ondersteuning, aan alle mensen thuis en binnen instellingen.
Verhalen van ouderen
Je leest hier de verschillende ervaringen van ouderen uit de regionale netwerken. En de enorme uitdagingen waar zij voor staan. Ook gaan jong en oud met elkaar in gesprek binnen het initiatief Coronaspondentie, van het netwerk Genero. Dit doen ze helemaal coronaproof.
- Het Coronavirus: de ervaringen van Ouderenformleden (Genero)
- Verwarrende tijden en bijzondere verhalen (Wij & corona)
- Coronaspondentie: Briefwisseling tussen Hanna (31) en Lenie (81) (Genero)
- Stichting koppelt ouderen en studenten voor hulp en gezelligheid (BeterOud)
Bezoek verpleeghuis
Zorgorganisaties bedachten veel verschillende vormen van bezoek. Voorbeelden zijn bezoekhuisjes, een kletstent en quarantainers. Dit gebeurde nadat familie niet meer welkom was in verpleeghuizen. Een aantal mooie voorbeelden op een rij.
- Bezoekhuisjes maken veilig bezoek mogelijk (Marente)
- Eindelijk weer echt contact dankzij de kletstent (Tante Louise)
- Corona-kletskar rijdt je tot in het verpleeghuis (Laurens)
- Na weken kunnen bewoners hun familie weer zien in de 'quarantainer' (PZC)
Contact met familie
Hoe houd je contact met mensen in zorginstellingen als je niet meer op bezoek mag? Of met mensen thuis? Ook hier zijn veel voorbeelden van beschikbaar. Zo vroeg LOC Cliëntenraden om voorbeelden te delen. En Dementie Academie ontwikkelde tips voor mantelzorgers van mensen met dementie.
- Tips voor mantelzorgers van mensen met dementie in coronatijd (Dementie Academie)
- Blijf in contact na sluiting (LOC Cliëntenraden)
- Wat willen ouderen online? (Zorg Innovatie Forum)
- Tips om contact te houden bij sluiting verpleeghuis (Dementie Academie)
Hulp voor ouderen
Er zijn veel ideeën om ouderen te helpen. KBO Limburg onderzocht bijvoorbeeld hoe creatief de afdelingen waren. En Vitis Welzijn bouwde in het Westland heel snel een nieuwe dienst op: Vitis belmaatjes.
- Vrijwilligersplatform NLvoorelkaar
- In coronatijd hebben we oog voor elkaar in de buurt (Libertas Leiden)
- Vitis belmaatjes helpen ouderen de crisis door (Vitis welzijn)
- Coronahulp in Limburg (Burgerkracht Limburg)
- Resultaten belrondes KBO Limburg (KBO Limburg)
- Goede dag online: online ontmoetingen voor ouderen (Netwerk 100)
- Regio Amsterdam: Studenten worden gekoppeld aan ouderen die hulp nodig hebben (Thuiszorg Student)
Informatie over coronavirus
Er wordt veel verteld over het coronavirus. Maar waar vind je informatie wanneer je zelf corona hebt. Wat moet je in die situatie doen of wat als je vermoed dat je het hebt? Wanneer is het bijvoorbeeld voor ouderen verstandig om naar de huisarts te gaan?
- 'Lees mee', over het ondersteunen van ouderen tijdens de coronacrisis (Genero)
- Naar de huisarts - ook met corona (Thuisarts)
Revalidatie na corona
Herstellen van het coronavirus heeft tijd nodig. Bekijk video's over de verschillende fasen van herstel en tips voor de revalidatie. Wat houdt een revalidatie in? Door revalidatie leer je zelfstandiger te leven met een ziekte, beperking of aangeboren aandoening. Revalideren kan ook betekenen dat je (sneller) herstelt. Bijvoorbeeld na een ongeluk of een operatie.
Proactieve zorgplanning
Denk je wel eens na over de situatie dat je gezondheid minder wordt? En aan welke zorg en ondersteuning je dan behoefte hebt? Vooral in coronatijd was dat een belangrijk punt om op te letten. Wat kun je bespreken?
- Keuzehulp: Verken uw wensen voor zorg en behandeling (Thuisarts)
- Dappere ouderen: Het gaat om uw vragen voordat u iets mankeert (NUZO) (NUZO)
- Is alles besproken? (Vragenlijst NUZO)
- Easycare: Wat te doen als ik ouder word? (Netwerk100)
- Film ‘De dappere patiënt’ (Elaa)
Palliatieve zorg
Palliatieve zorg is zorg voor mensen die niet meer beter worden. Genero heeft hier bijvoorbeeld bijzondere aandacht voor. Zo wordt in de rubriek 'De vraag aan...' antwoord gegeven op vragen van ouderen. Deze vragen gaan over palliatieve zorg.
- Bekijk de vraag van forumlid Lenie: 'Wat is het verschil tussen euthanasie en palliatieve sedatie?'
- Project ‘In gesprek over de dag van morgen’ (Genero)
Landelijke initiatieven
Iedereen kan iets doen tegen eenzaamheid. Het Platform ‘Eén tegen Eenzaamheid’ geeft tips en zet een aantal mooie voorbeelden op een rij.
- Platform Een tegen eenzaamheid
- KBO-PCOB bellijn: 030 3400 660
Downloads