Spreken over het levenseinde en de toolkit Advance care planning (ACP)
Gepubliceerd op: 05-01-2021
Wat is Advance care planning (ACP) en welk doel staat daarbij centraal? Kaderhuisarts ouderengeneeskunde en bestuurslid van Laego Brenda Ott vertelt over de toolkit Advance care planning van Laego die onlangs werd herzien.
Brenda Ott benadrukt het belang van een herziening van de vorige toolkit (2014). 'Het was belangrijk dat er een update kwam omdat er in de vorige toolkit lacunes zaten. Bijvoorbeeld een bijlage voor overdracht naar de huisartsenpost en vragen die praktijkondersteuners ouderenzorg kunnen stellen om het gesprek met kwetsbare ouderen voor te bereiden.'
Gesprek over levenseinde
Advance care planning is een proces waarbij de patiënt met zijn behandelend arts zijn wensen, doelen en voorkeuren voor zorg rond het levenseinde bespreekt en vastlegt. Dit proces loopt vooruit op het moment dat een patiënt zelf niet meer in staat is om beslissingen te nemen. Het doel van ACP is dat de zorg van mensen in hun laatste levensfase beter is afgestemd op hun wensen. Terwijl het de core business is van specialisten Ouderengeneeskunde, zijn huisartsen nog niet zo gewend om deze gesprekken met hun kwetsbare ouderen te voeren, terwijl zij daarvoor juist in een goede positie zijn. Ten eerste kennen zij hun patiënten al langer, een gesprek in de huiskamer is vertrouwd en een huisarts kan bij herhaling het gesprek voeren. Bijvoorbeeld bij het maken van een visite bij problemen en voor of na een ziekenhuisopname.
Stappenplan
‘Op de dood zelf hebben wij geen invloed, maar met het kenbaar maken van onze behandelwensen kunnen wij de wijze waarop we sterven wel beïnvloeden.'
De Toolkit Advance Care Planning is een hulpmiddel voor huisartsen, praktijkondersteuners en andere betrokken zorgverleners en biedt kennis en praktische informatie over het voeren van levenseindegesprekken. De toolkit geeft een helder overzicht van de benodigde stappen, en de materialen die al beschikbaar zijn om met ouderen te praten over behandelwensen in de laatste levensfase. De volgende zaken komen voor de zorgverlener aan bod:
- Wat moet ik lezen?
- Wat moet ik regelen?
- Welke cursus moet ik volgen?
- Hoe benader ik patiënten?
- Welke informatie geef ik de patiënt?
- Hoe leg ik het vast?
Toolkit
De toolkit (pdf) sluit af met kant en klare formulieren en handleidingen om zelf mee aan de slag te gaan. Heb je een vraag over de toolkit? Neem een kijkje op de website van Laego of stuur een e-mail Brenda Ott via ott@laantje.nl, kaderhuisarts ouderengeneeskunde en bestuurslid van Laego.
Bron: Laego