Naar hoofdinhoud Naar footer

6 tips voor valpreventie ouderen

Gepubliceerd op: 25-03-2022

Een val veroorzaakt vaak veel pijn. Aan de ene kant lichamelijke pijn, door kneuzingen of een breuk. Maar aan de andere kant ook geestelijke pijn, want gevallen ouderen zijn vaak bang om opnieuw te vallen. Die angst zorgt ervoor dat ze bepaalde situaties of activiteiten ontwijken. Dit leidt vaak tot eenzaamheid en een slechtere conditie. Gelukkig kun je veel doen om vallen te voorkomen.  

Tips om vallen te voorkomen  

Wat kun jij als oudere of verzorgende doen om vallen te voorkomen? VeiligheidNL heeft een duidelijke folder gemaakt: ‘Zo blijft u overeind en voorkomt u een val’. Deze folder heeft een checklist om aan het werk te gaan met valpreventie. De 6 tips hieronder gaan uit van deze checklist en helpen om vallen te voorkomen.    

1. Blijf actief  

Een beweegprogramma om vallen te voorkomen heeft verschillende voordelen. Ouderen blijven hierdoor zelfstandig bewegen en ze trainen ook hun balans en spierkracht. Voorbeelden van effectieve beweegprogramma’s zijn ‘In Balans’ en het ‘Otago Oefenprogramma’. Kijk bij ‘Professionals op de kaart‘ voor een aanbieder van deze programma’s bij jou in de regio.   

2. Maak het huis veilig  

Denk aan een goed verlicht huis, met een veilige trap en materiaal om uitglijden te voorkomen. Via de Hulpmiddelenwijzer vind je meer informatie over hulpmiddelen die het huis veiliger maken.   

3. Geneesmiddelen check  

Sommige medicijnen hebben invloed op de bloeddruk, het evenwicht of de hersenen. Gebruik je meerdere medicijnen tegelijk? Dan is er meer kans om te vallen. Bespreek het gebruik van medicijnen daarom regelmatig met de huisarts. Op Zorg voor Beter vind je veel informatie en hulpmiddelen over medicatieveiligheid. Zoals handige waaiers, een zelftest en een video. Je vindt de test en video ook hieronder. 

4. Ogen checken  

Goed kunnen zien is erg belangrijk voor een goed evenwicht. Controleer de ogen daarom regelmatig. Een reservebril is ook aan te raden.  

5. Stevige en passende schoenen   

Draag als je binnen bent stevige en passende schoenen. Zorg ook voor voldoende profiel en een lage hak. Hierdoor heb je minder kans op uitglijden.   

6. Goede en gezonde voeding  

Goede en gezonde voeding helpt om spieren en botten sterk te houden. Het is daarom belangrijk om genoeg te eten. Met genoeg eiwitten, vitamines en mineralen.   

Hulpmiddelen om te werken aan valpreventie  

Ouderen zijn zich vaak niet bewust van een verhoogd valrisico. Voelen ze zich goed? Dan denken ze vaak dat meer beweging en extra maatregelen voor hen niet nodig zijn. Terwijl ouderen die slechter ter been zijn, vaak geen zin hebben om meer te bewegen. Zeker als ze al eens gevallen zijn. Ook weten veel ouderen niet waar ze moeten beginnen. We delen hier een aantal hulpmiddelen voor ouderen en voor zorgverleners.   

Kaartje om het valrisico in te schatten  

Zorgverleners in de eerste lijn, zoals huisartsen en fysiotherapeuten, kunnen makkelijk een hoger risico op vallen inschatten. Dit doen ze door twee vragen te stellen: 

  • Bent u de afgelopen 12 maanden gevallen? 
  • Heeft u moeite met bewegen, lopen of balans houden? 

Als er een hoger risico op vallen is vastgesteld, wordt de oudere doorgestuurd voor een uitgebreid valonderzoek. Hier beoordeelt een zorgverlener de verschillende risico’s om te vallen. Daarna wordt een aanpak gemaakt, speciaal gericht op de oudere.  

Gratis online training valpreventie  

Er is een gratis ‘Free Learning-module’ om te voorkomen dat iemand valt. Deze online training heeft 20 vragen en duurt ongeveer 30 minuten. Het bestaat onder meer uit handige teksten en films. Per vraag krijg je goed onderbouwde feedback en leer je veel over de risico’s en het voorkomen van vallen. Als je genoeg vragen goed hebt, krijg je aan het eind een certificaat en kun je een accreditatiepunt halen.   

De online training is ontwikkeld door het St. Antonius Ziekenhuis, met financiering van StAZ (Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen).  

Meer informatie