De Verzoamelstee vergroot sociale redzaamheid
Gepubliceerd op: 03-01-2020
In de Verzoamelstee (‘plek waar alles samenkomt’) leren ouderen omgaan met tablets. Hierdoor kunnen zij meer sociale contacten onderhouden, gebruik maken van ICT-toepassingen in de zorg en dienstverlening en beter op de hoogte blijven van de wereld om hen heen. Dit vergroot hun zelfvertrouwen: ‘Ik doe weer mee!’
Voor welke professionals
- gemeenschapsruimtes
- MFA’s
- dorpshuizen
- vrijwilligers die actief zijn in bijvoorbeeld het dorpshuis
Voor welke ouderen
- voor het nieuwe ontmoeten: ouderen in dorpen waar nauwelijks of geen voorzieningen meer zijn
- voor de tablettraining: ouderen die geen of weinig computerervaring hebben
Hoe het werkt
Op het platteland, waar veel voorzieningen zijn verdwenen, is het voor ouderen steeds moeilijker om hun zelfstandigheid en sociale contacten te behouden. Tijdens laagdrempelige inloopochtenden worden ouderen bekend gemaakt met tablets en ICT-toepassingen, zoals boodschappendiensten, vervoer, eerstelijnszorg, contact met de gemeente en bankdiensten. Bovendien verbetert het hun sociale contacten waardoor het sociaal isolement afneemt.
Wat het oplevert
De belangrijkste resultaten:
- Ouderen ontmoeten elkaar tijdens bijeenkomsten en de tabletcursus. Zij krijgen een beter begrip van technologische ontwikkelingen en voelen zich daardoor zelfverzekerder.
- Zij maken meer en makkelijker contact met vrienden, familieleden en organisaties.
- De leefbaarheid op het platteland verbetert en daarmee de leefbaarheid voor ouderen. Zij kunnen langer zelfstandig thuis wonen en voeren weer zelf regie.
Meer weten?
- De Verzoamelstee wordt via het project ‘Sterk met je Netwerk’ van het Nationaal Ouderenfonds verder over krimpregio’s in Nederland verspreid.