Naar hoofdinhoud Naar footer

Samen beslissen bij dementie

Gepubliceerd op: 14-02-2020

Samen beslissen met mensen met dementie en hun naasten, hoe doe je dat? Dementiezorg voor Elkaar ontwikkelde een aantal inspiratieflitsen, die professionals helpen bij gezamenlijke besluitvorming.

Casemanager dementie Gerben Jansen schetst steeds een situatie en vraagt dan hoe jij daarop zou reageren. Je krijgt inzicht in hoe professionals in hun werk besluiten nemen met en over mensen met dementie, hun naasten en andere professionals. En je krijgt praktische tips om te komen tot meer gezamenlijke besluitvorming.

Praktische tips voor gezamenlijke besluitvorming

In dit artikel staan 4 cases centraal:

1. Het verhaal van Els

Els heeft Alzheimer. Ze wil niet dat anderen dat weten. Haar man vindt het juist wel belangrijk dat de omgeving van Els dat weet.

2. Het verhaal van Jan

Jan heeft al 50 jaar zijn rijbewijs, maar ook Alzheimer. Aan zijn rijvaardigheid mankeert het niet, wel aan zijn rijbekwaamheid. Zijn vrouw vindt dat hij moet kunnen blijven autorijden, zijn zoon vindt het onverantwoord.

3. De tip van Gerben

Praten met mensen met dementie en hun naasten vraagt aandacht, oefenen met taal en tempo en meebewegen. Maar in de waan van de dag vergeten we dat nog wel eens.

De tip van Gerben Jansen: neem eens een gesprek op en luister dat terug.

https://www.dementiezorgvoorelkaar.nl/actueel/nieuws/de-tip-van-gerben-inspiratieflits-3/

4. Het verhaal van tante Corrie.

Tante Corrie: zo wordt ze genoemd door iedereen. Door deze mevrouw zo aan te spreken kun je haar bereiken. Verzorgenden vinden dat maar lastig en spreken haar aan met mevrouw Peters.

Hoe ga je hiermee om? Hoe stem je zorg en ondersteuning af met collega-professionals?

Meer lezen

Deel deze pagina via: