Samen beslissen met ouderen: Stappenplan en e-learning
Gepubliceerd op: 19-02-2020
Stappenplan samen beslissen (gespreksmodel)
Hoe zorg je ervoor dat het proces van samen beslissen ook echt tot stand komt? In de publicatie ‘Samen beslissen met kwetsbare ouderen’ lees je een beschrijving van een gespreksmodel in 6 stappen. Het model is ontwikkeld voor verschillende disciplines in de ouderenzorg: huisartsen, praktijkondersteuners, verpleegkundigen, verzorgenden, ziekenhuisartsen en specialisten.
Gespreksmodel in 6 stappen
De publicatie beschrijft in 6 stappen hoe je het proces van samen beslissen kunt vormgeven, met do’s en don’t s uit de praktijk. Uit het praktijkonderzoek kwam bijvoorbeeld naar voren dat ouderen expliciet uitgenodigd willen worden om te vertellen over hun situatie, zorgen en wensen. Ook de timing is heel belangrijk: neem er de tijd voor. Sommige cliënten klappen dicht als ze het idee hebben dat het allemaal snel en tussendoor moet. Zo zijn er nog veel meer do’s en don'ts en succesfactoren. Lees ze in de publicatie 'Samen beslissen met kwetsbare ouderen' of bekijk het filmpje.
- Bekijk het stappenplan (zie Download)
E-learnings samen beslissen voor geriater en patiënt
Voor ouderen met meerdere aandoeningen tegelijk (multimorbiditeit) is samen beslissen belangrijk. Onder andere omdat functioneren en kwaliteit van leven voor hen vaak belangrijker zijn dan genezing en levensduur. Om te zorgen dat het gesprek tussen arts en patiënt van beide kanten goed gevoerd wordt, hebben DialogueTrainer en Vilans, samen met de Universiteit Utrecht, twee e-learnings ontwikkeld: één voor zorgverleners van de afdeling geriatrie (ziekenhuiszorg) en één voor patiënten. De e-learnings zijn gericht op ouderen met multimorbiditeit. In beide e-learnings staat het stappenplan ‘samen beslissen' (zie hieronder) centraal.
E-learning voor zorgverleners
Training voor patiënten: Oefendokter
Meer informatie
Downloads