Sociaal maakt Gezond
Gepubliceerd op: 19-03-2019
- Download magazine (pdf)
Gelukkige mensen leven gezonder. Het is een waarheid als een koe, die in de gezondheidszorg toch nog niet overal is doorgedrongen. Er staan nog schotten om de domeinen ‘Sociaal’ en ‘Gezond'. Movisie en Sociaal Werk Nederland ondertekenden daarom in 2014 het Nationaal Programma Preventie/Alles is Gezondheid over het belang van preventie in de gezondheidszorg. Ze spraken af de boer op te gaan met onderzoek waaruit blijkt dat Sociaal bijdraagt aan Gezond. 12 aansprekende voorbeelden daarvan zijn nu gebundeld in het kleurrijke digitale magazine Sociaal maakt Gezond.
Het magazine bevat inspirerende interviews, artikelen en praktijkvoorbeelden over de verbinding tussen sociaal werk, preventie, eerstelijns gezondheidszorg en publieke gezondheid. Download de PDF.
Bewezen en veelbelovend
Onder de twaalf voorbeelden zijn projecten die al wat langer bestaan en ondertussen een steeds grotere nationale bekendheid krijgen, zoals het Groningse SamenOud en Welzijn op recept. Maar er zitten ook projecten tussen die wat nog wat minder bekend zijn, maar zeker ook voor ouderen veelbelovend zijn, zoals het 8-fasenmodel. Dat model gebruiken professionals bij cliënten met een combinatie van problemen op sociaal, psychisch en praktisch gebied. Een vaste professional stippelt samen met de cliënt de route uit om diens situatie te verbeteren op een manier die aansluit bij de wensen van de cliënt. Het netwerk van de cliënt wordt daarbij ingeschakeld. Doelen worden concreet en haalbaar geformuleerd.
Armoedebestrijding is ook gezondheidsbevordering
Uit onderzoek blijkt dat mensen met weinig geld zich minder gezond voelen dan mensen die leven boven de armoedegrens. Geldgebrek kan leiden tot ongezonde leefgewoontes en veel stress, waardoor al hun aandacht gaat naar overleven in plaats van participeren. Daarom geeft het magazine Sociaal maakt Gezond ook voorbeelden van armoedebestrijding, waaronder de Ruilgoederenbank (RGB) in het Drentse Nieuw-Buinen.
Bij de RGB snijdt het mes aan twee kanten. Mensen met een krappe beurs kunnen gratis spullen (kleding, meubels) en diensten krijgen, waar mogelijk in ruil voor een wederdienst. Ook kwetsbare ouderen kunnen daarvan profiteren, terwijl andere senioren juist als vrijwilliger bij het project zijn betrokken. De RGB biedt beide groepen de gelegenheid (weer) iets voor anderen te betekenen.
Vanzelfsprekend
De twaalf voorbeelden vormen samen een richtsnoer van waar het heen moet, aldus Marijke Vos, voorzitter van Sociaal Werk Nederland. ‘Het moet vanzelfsprekend worden dat als mensen een probleem hebben, je altijd hun sociaal functioneren verbindt aan hun gezondheid, zowel in de wereld van de gezondheidszorg als voor sociaal werk, zorgverzekeraars en gemeenten.'