Webinar valpreventie voor professionals
Gepubliceerd op: 19-12-2022
GGD Flevoland organiseerde een webinar valpreventie voor (zorg)professionals. Met welk doel? Deelnemers informeren én inspireren over het thema valpreventie en professionals te inspireren, zodat zij binnen hun eigen vakgebied hiermee aan de slag kunnen gaan.
35% van ouderen valt minimaal één keer per jaar
Uit onderzoek van VeiligheidNL blijkt dat tenminste 35% van de 65-plussers minimaal een keer per jaar valt en dat 71% zich na een val medisch moest laten behandelen. Wereldwijd veroorzaakt het een golf aan spoedeisende hulpbezoeken en ziekenhuisopnames. Ook in Flevoland rijden elke dag twee ambulances naar personen van 65 jaar en ouder vanwege een valincident en er overlijden in Flevoland jaarlijks ruim 70 mensen ten gevolge van een valincident.
Gevolgen zijn groot
Mensen blijven langer thuis wonen en een deel van deze mensen is kwetsbaar. Voor deze groep is de kans op een val groter. Naast fysieke en financiële gevolgen, zijn de mentale en sociale effecten voor mensen ook groot. Vallen is een van de grootste gezondheidsbedreigingen met kans op verlies van zelfstandigheid en mobiliteit. Door de dubbele vergrijzing gaan de valincidenten explosief toenemen. Daarom is het van belang om in te zetten op valpreventie om gezondheidsschade te voorkomen.
Om het valrisico te verminderen zijn er meerdere effectieve interventies bekend. Dit vraagt echter wel een multidisciplinaire aanpak, waarbij alle professionals hun eigen rol pakken, zodat inwoners bij het juiste aanbod (of plek) terecht komen.
- Wil je meer weten over het onderwerp valpreventie? Bekijk dan het webinar van de GGD Flevoland.
Dit webinar werd gegeven in september, vlak voor de start van de Valpreventieweek. Specifieke informatie over deze week zelf is mogelijk achterhaald. De e-learning is nog gratis te downloaden tot eind 2022.
Meet weten over valpreventie?