GALM stimuleert lichaamsbeweging bij ouderen
Gepubliceerd op: 19-03-2019
Het Groninger Actief Leven Model (GALM) stimuleert ouderen om meer te bewegen. Meer lichaamsbeweging is goed voor de conditie en voorkomt aandoeningen. Deelnemers ondervinden minder fysieke beperkingen.
Voor welke professionals
- gemeenten
- Stichting Welzijn
- sportverenigingen
- wijkcomité
- ouderenorganisaties
- GGD
- GGZ
Voor welke ouderen
- ouderen in de leeftijd van 55-85 jaar die onvoldoende bewegen
Hoe het werkt
GALM bestaat uit diverse beweegprogramma’s voor ouderen. Veel ouderen blijken onvoldoende te bewegen. GALM stimuleert lichaamsbeweging bij deze ouderen. De sportieve activiteiten bevorderen hun fitheid en dragen bij aan het voorkómen en stabiel houden van aandoeningen. Naast les in beweging krijgen GALM-deelnemers ook informatie over:
- een gezonde leefstijl
- sociale en emotionele weerbaarheid
- sociale vitaliteit
- sociale vaardigheden
Er zijn algemene programma’s en speciale programma’s voor ouderen met chronische aandoeningen of lichamelijke beperkingen. En er is een programma voor ouderen die vereenzaamd zijn.
Wat het oplevert
Er zijn in 23 wetenschappelijke studies verricht naar het effect van de GALM-programma's. Bijna alle deelnemers ervaren een betere conditie, een verbetering in gezondheid en minder fysieke beperkingen na het GALM-programma. GALM-deelnemers zijn minder somber en hebben meer sociale contacten gekregen. Voor de professional levert GALM een aantal bewegingsprogramma’s op voor zowel ouderen in het algemeen als specifieke doelgroepen (ouderen met chronische beperkingen, sociaal-geïsoleerde ouderen). In de komende jaren zullen er meer gezonde leefstijl-programma’s komen. En een programma dat kwetsbare ouderen ondersteunt bij het zo lang mogelijk zelfstandig functioneren.